...

Leestijd: 4 minuten

Veelgemaakte fouten bij kitwerk (en hoe je ze voorkomt)

Wat we gaan behandelen: In deze blog bespreken we de meest voorkomende fouten bij kitwerk en geven we je praktische tips om ze te vermijden. Kitwerk lijkt misschien eenvoudig, maar het vereist aandacht voor detail om het goed te doen. 

1. Onvoldoende voorbereiding van het oppervlak

Het oppervlak waarop je de kit aanbrengt, moet schoon, droog en vrij van olie of andere verontreinigingen zijn. Als je deze stap overslaat, zal de kit niet goed hechten, wat leidt tot scheuren, loslaten of lekkages.

Maak het oppervlak grondig schoon met een droge doek. Verwijder stof en vuil en zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat je begint. Bij moeilijk te reinigen oppervlakken kun je schuurpapier gebruiken om ze ruw te maken voor een betere hechting.

2. Onjuiste kitkeuze

Er zijn verschillende soorten kit, afhankelijk van het materiaal waarop het wordt aangebracht (bijvoorbeeld tegels, glas of hout) en de omgeving (bijvoorbeeld keuken of badkamer). De verkeerde keuze kan leiden tot een minder duurzame kitlijn of zelfs schade aan het oppervlak.

Zorg ervoor dat je de juiste kit kiest voor je project. Kies bijvoorbeeld voor siliconenkit in een vochtige omgeving (zoals een badkamer) vanwege de waterbestendigheid. Wel is het belangrijk om te kijken naar de ondergrond zoals natuursteen. Hier is dan zeer speciale kit voor nodig die zuurvrij is.. 

3. Te veel kit gebruiken

Veel mensen denken dat meer kit beter is, maar dit leidt vaak tot overmatig uitlopen en een slordige afwerking. Te veel kit kan ook de hechting verstoren en resulteren in kit dat sneller loskomt.

Breng kit in een gelijkmatige laag aan en gebruik een kitpistool met een gecontroleerde dosis. Zorg ervoor dat de kit goed verspreid wordt over de naden, maar niet in een dikke laag die gaat uitlopen.

4. Niet voldoende uithardingstijd geven

Kit heeft tijd nodig om volledig uit te harden en zijn optimale werking te bereiken. Het te vroeg belasten van het kitwerk kan leiden tot vervorming of het niet goed afsluiten van de naad.

Geef de kit de tijd om goed uit te harden voordat je er iets tegenaan plaatst of het oppervlak blootstelt aan vocht of druk. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste uithardingstijd.

Kitwerk vereist aandacht voor detail en precisie, maar door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je werk langdurig en effectief is. Een goed uitgevoerde kitnaad biedt niet alleen een nette afwerking, maar zorgt er ook voor dat er geen lekkages of schade ontstaat.

Wil je zelf aan de slag met je kitwerk of heb je hulp nodig?

Bij HD-Kitwerken bieden we professionele diensten voor het aanbrengen, verwijderen en vervangen van kit. Heb je vragen of wil je advies over jouw specifieke project? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zorgen voor een perfecte afwerking, zonder fouten en met langdurige resultaten!

Bij HD-Kitwerken zijn we dé experts in kitwerk en afdichting voor renovatie- en bouwprojecten. Of je nu last hebt van verouderde kitranden, schimmelplekken of lekkages, wij bieden duurzame en professionele oplossingen.

Contact

© Copyright 2025 | HD-Kitwerken | Alle rechten voorbehoud

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.